Rassenkeuze maïs

Rassenkeuze en zaaizaadontsmetting

'schijf van 5' Rassenkeuze en zaaizaadontsmetting

3. Rassenkeuze mais Alliance

Hier vindt u onze maïsrassenbrochure 2020, waarin wij onze voorkeurrassen presenteren. In verband met problemen bij het vergaren (oogsten) van de resultaten door PPO gedurende het afgelopen teeltjaar, zijn de cijfers voor de rassenlijst 2020 voorlopig nog niet bekend.  Ondanks het ontbreken van deze cijfers, kunnen wij de eigenschappen op basis van onze ervaring, inzage in voorlopige cijfers van kwekers én de resultaten uit buitenlands onderzoek, met vrij grote betrouwbaarheid met u delen.

Ontsmetting zaaizaad

Ontsmetting zaaizaad
Zoals de situatie nu is, zal de Mesurol-ontsmetting in 2020 in Nederland definitief verleden tijd zijn. Ook de basisschimmelontsmetting met TMTD is niet meer mogelijk en wordt vervangen door een alternatief. De mogelijkheden voor de ontsmetting van het zaaizaad verschilt per kweker (zie rassenfolder).

Bestel op tijd!
Niet alle ontsmettingen mogen in Nederland uitgevoerd worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat zaaizaad, ontsmet met vogelafweer, in veel gevallen nog vóór 1 januari a.s. besteld dient te worden om zo het zaaizaad tijdig in Nederland te hebben voor de uitzaai dit voorjaar. Dus voor bestelling van rassen met de door u gewenste ontsmetting, geldt dat tijdig bestellen de boodschap is. Daarnaast verwachten wij door de regelgeving van onderzaai, dat er een grotere vraag zal zijn naar vroege rassen. Dit omdat nog meer telers zullen kiezen voor rassen die - onder normale omstandigheden - voor 1 oktober oogstrijp zijn. Door problemen met de vermeerdering van een aantal rassen, zal de beschikbaarheid van deze rassen beperkt zijn en daarbij geldt dan ook, op is op!