Rassenkeuze maïs

Rassenkeuze en zaaizaadontsmetting

'schijf van 5' Rassenkeuze en zaaizaadontsmetting

3. Rassenkeuze mais Alliance

Hier vindt u onze maïsrassenbrochure 2021, waarin wij onze voorkeurrassen presenteren. Nog niet alle resultaten van de proefvelden uit binnen- en buitenland zijn binnen, omdat er in de verschillende teeltgebieden ook dit jaar weer grote verschillen zijn in afrijping van de maïs.Ondanks het ontbreken van de definitieve cijfers, kunnen wij de eigenschappen op basis van onze ervaring, inzage in voorlopige cijfers van kwekers én de eerste resultaten uit binnen- en buitenlands onderzoek, met vrij grote betrouwbaarheid met u delen.

Ontsmetting zaaizaad

Ontsmetting zaaizaad
De zaaizaad ontsmetting met Mesurol (vogelafweer) en Sonido (ritnaalden) is niet meer toegestaan. De verschillende kwekers hebben de overgebleven mogelijkheden ieder op hun eigen manier toegepast. Zie de tabel in de rassenfolder welke ontsmetting van het zaaizaad per kweker mogelijk is.

Bestel op tijd!
De meeste ontsmettingen worden niet in Nederland uitgevoerd en zijn bovendien niet onbeperkt beschikbaar. Dit betekent bijvoorbeeld dat zaaizaad, ontsmet met vogelafweer, in veel gevallen nog vóór 1 januari a.s. besteld dient te worden om zo het zaaizaad tijdig in Nederland te hebben voor de uitzaai dit voorjaar. Dus voor bestelling van rassen met de door u gewenste ontsmetting, geldt dat tijdig bestellen de boodschap is. Voor een aantal rassen met specifieke ontsmetting zal dan ook gelden: 'op is op'. Daarnaast verwachten wij dat er, door de onveranderde regelgeving rondom onderzaai, een onverminderd grote vraag zal zijn naar vroege rassen. Veel telers zullen kiezen voor rassen die - onder normale omstandigheden - vóór 1 oktober oogstrijp zijn.Wij vertrouwen erop u met deze informatie volledig te informeren. Heeft u nog vragen, heeft u hulp nodig bij het maken van de juiste keuze of wilt u uw bestelling doorgeven? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs. Wij helpen u graag!